Založit webové stránky nebo eShop
aktualizováno: 04.02.2017 15:20:15 

K L U B Í Č K O

Z AKCÍ (slíbené recepty‚ ... )

slíbený receptík z vánočního jarmarku

 

KULIČKY MARLENKA

 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

Těsto:

500g hladké mouky
2 vejce
2 ČL jedlé sody
100g změklého másla
4 PL medu a 200g moučkového cukru

Krém:

1 karamelové kondenzované mléko (salko karamel)
1 máslo

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Z těsta uděláme beztvaré placky a upečete na 180 stupňů asi 10 minut a necháme zchladnout. Mezitím si uděláme krém z 1 másla (změklého) a 1 karamelového kondenzovaného mléka.

Zchladlé těsto rozdrtíme na jemné drobečky. Doporučuji placky nalámat a rozmixovat v mixéru, usnadní Vám to práci. Trochu drobečků si odložíme stranou na obalení kuliček.

Teď si v míse smícháme krém a a drobky z placek a vypracujeme z nich hmotu, kterou dáme na 2 hodiny odpočinout do lednice.
To proto, aby se nám potom kuličky lépe tvarovaly.

Po dvou hodinách vyndáme těsto z lednice a už jen vytvarujeme kuličky, které obalujeme v drobečcích.

 

 

 

ze soutěží o nejlepší pomazánku z velikonočních jarmarků

 

RECEPTY JEDNOTLIVÝCH POMAZÁNEK

 

Lucemburský salát

- dáváme ve vrstvách sterilovaný celer bez nálevu, 1 plechovku ananasu bez šťávy, 2 nastrouhaná a citrónem zakapaná jablka, nakrájený pórek, 40dkg šunky nakrájené na nudličky, 5 na tvrdo uvařených a nasekaných vajec, osolíme, zalijeme 1/4 l zakysané smetany (stačí 1ks), 1/7 l majonézy (2ks Brněnky)

- celé zakrýt fólií, dát do ledničky na 12 hodin, promíchat a nechat ještě 5 hodin uležet

- když není čas, nemusí se to dávat ve vrstvách, vše se smíchá a nechá se alespoň 5 hodin uležet, ale čím déle, tím je to lepší.

 

Masová pomazánka

- umeleme pečené nebo jakékoliv maso na masovém strojku, přidáme nakrájenou cibuli, třený česnek, šťávu z jednoho a půl citronu a domácí majonézu podle celkové hustoty

- obarvíme mletou sladkou paprikou, podle chuti přidáme sůl, pepř

- je možné ještě rozmixovat

 

Mrkvová pomazánka

- 2ks celeru, 5ks petržele a 10ks mrkve uvaříme ve vodě

- necháme vychladnout a nastrouháme

- přidáme majonézu, malou nastrouhanou cibulku, osolíme a opepříme dle chuti a zamícháme

 

Nivová pomazánka

- nastrouháme trojúhelníček nivy, zalijeme smetanou ke šlehání a vyšleháme do tuha

 

Cizrnová pomazánka

- uvařenou cizrnu rozmixujeme s olejem a trochou vody do hladka

- přidáme sůl, česnek a lahůdkové droždí a necháme uležet

 

Krabí pomazánka

- krabí prsty pokrájíme nadrobno, přidáme nastoruhaný tvrdý sýr, zelený okurek a pórek najemno

- spojíme majonézou a bílým jogurtem

- ochutíme solí a pepřem

 

Vaječná pomazánka

- nastrouháme nebo na jemno nakrájíme 30dkg měkkého salámu, 5 vařených vajec, 3 měkké sýry, malou skleničku sterilovaného zelí, 3 cibule a 2 krabičky tatarské omáčky

- osolíme dle chuti, promícháme

 

Pomazánka z Moravanky (Schlesovic)

- rozmixujeme 1 Moravanku, nastrouháme 300g junioru, přidáme 1 větší kelímek pomazánkového másla a smícháme

- dochutíme solí a pepřem

 

Primátorská pomazánka

- nastrouháme 1 krabičku sýru Primátor, přidáme 1 pomazánkové máslo, trošku česneku a mléka na zjemnění, smícháme

 

Pomazánka s nivou

- smícháme 1 kelímek pomazánkového másla, 1 polotučný tvaroh, 200g najemnou nastruhané nivy a 2-4 stroužky česneku, osolíme

 

Byla také možnost ochutnávky slepovaných perníčků z žitné mouky. A o recept se také podělíme :-)

 

Slepované perníčky

- nachystáme si do mísy 2OOg žitné mouky, 100g hladké mouky, 1 sáček vanilkového pudinku a

1 sáček kypřícího prášku do perníku

- v rendlíčku rozpusíme 120g medu, 30g másla, 4 lžíče uvařené melty a necháme zchládnout

- po té do směsi zašleháme vejce

- směs vlijeme do nachystané mouky a vypracujeme v hladké těsto

- necháme alespoň 1 hodinu odpočinout

- rozválíme asi 0,5cm silné těsto a vykrajujeme různé tvary

- jednu polovinu potřeme rozšlehaným žloutkem s rumem a ozdobíme mandlí

- pečeme na 180 stupňů

- vychladlé slepujeme náplní z 60g drcených piškotů, 100g meruňkové marmelády, 70g rozehřátého medu a 50g mletých ořechů

TOPlist